Fotopletizmográfiás jelfeldolgozás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elmúlt években sorra jelentek meg új okos termékek, amelyek a felhasználó egészségügyi állapotát monitorozzák, például testmozgás során, vagy akár folyamatosan, napi 24 órában. Ezek közül legnépszerűbb az okos karkötő vagy okosóra, amely különböző szenzorokkal méri az ember testhőmérsékletét, megtett lépések számát, bőrimpedanciát, pulzust, oxigénszaturációt, vagy akár EKG-t is Az egyik gyakran alkalmazott mérési eljárás ilyen eszközökben a fotopletizmográfia (rövidítve: PPG, az angol photoplethysmography szóból).

A fotopletizmográfia olyan módszer, amellyel a vér pulzálása mérhető fény segítségével, és ez alapján számítható a szívritmus, oxigénszaturáció és egyéb egészségügyi értékek. Korábban csak klinikai körülmények között volt megvalósítható, azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően manapság a méréshez nem szükségesek drága komponensek, a mérő elektronika kis helyen elfér, és fogyasztása nem jelentős. Ezek a jellemzők lehetővé teszik a mérőrendszer okosórákba való integrálását. A mérés azonban igen zavarérzékeny, többek között mozgásra, hőmérsékletváltozásra, ezek mind olyan hatások, amelyek a mindennapi élet során folyamatosan jelen vannak, és jelentősen megnehezítik a mérés kivitelezését.

Dolgozatom első felében ismertetem a PPG mérési eljárás elméleti hátterét és gyakorlati megvalósítási lehetőségeit, valamint a valós körülmények között történő mérés esetén fellépő zavaró tényezőket. Dolgozatom második felében bemutatom a saját PPG mérőrendszerem tervezésének lépéseit, majd részletesen elemzem a különböző zavaró hatásokat a szakirodalom és a saját rendszeremmel készített mérések alapján, valamint ismertetem a robosztus PPG mérésre adott megoldási javaslatomat. Végül összefoglalom a megszerzett tapasztalatokat és a témakör további fejlesztési irányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.