Fotózást támogató megoldás tervezése és fejlesztése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok elterjedése, fejlődése jó alapot nyújt a különféle segédprogramok számára is. Mivel egy ilyen eszköz a legtöbb esetben nálunk van, új dimenzióját nyitja meg a különféle tevékenységek támogatására, előkészítésére. Bár rengeteg fotós alkalmazás létezik, a profi fotósok igazságtalanul ki vannak hagyva a kifejezetten számukra készült célprogramok terén, az alkalmazások zöme a kezdők számára készült. A témában végzett kutatás megmutatta, hogy mutatkozik igény a haladó fotósok körében is mobil eszközre írt alkalmazásra, mely segítségével hatékonyabban tervezhetik meg fotótúráikat, eszköz beszerzéseiket, fotós projektjeiket.

A fejlesztendő alkalmazás ezt az igényt igyekszik kielégíteni, a benne foglalt funkciók a fotósok egy-egy igényét fedik le, a munka vagy hobbi végzésében nyújtanak segítséget. Az alap funkciókon túl fontos szerepet kap egy szerver oldali támogatás is, mely a regisztrált felhasználók adatainak biztonságos mentése mellett az alkalmazás közösségi mivoltának is alapot teremt.

A mobil platformok, így az Android is manapság kezd érett stádiumába lépni, ez a rendszerre írt alkalmazásokon is meglátszik. Míg korábban egy alkalmazás sikeréhez elég volt egy jó ötlet, és megfelelően felépített funkcionalitás, a mai, telített alkalmazásboltokban már a felhasználói felület esztétikuma, a program felhasználói élménye legalább ekkora szerepet kap.

A fejlesztés során kitüntetett figyelmet kapott a felhasználói felület (UI), és a felhasználói élmény (UX) tervezése. Tesztelők segítségével ez a két hangsúlyos komponens folyamatos fejlődésen ment keresztül.

A dolgozat betekintést ad a program tervezési és fejlesztési fázisaiba, valamint bemutatja a felhasznált technológiákat, és metodikákat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.