Free Viewpoint Television (FTV) rendszer valósidejű optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az elmúlt években nagyon felgyorsult a különféle multimédiás technikák fejlődése, elterjedése. Manapság már mindenki viszonylag olcsón hozzájuthat egy 3D televízióhoz, okos tévéhez vagy ezek kombinációjához. A fejlődés viszont nem áll meg. Most is rengeteg megvalósításról hallani, amiben nem csak az eddigi eszközök és szolgáltatások javítása a cél, hanem újak kifejlesztése is. Egy ilyen technológia például a Free Viewpoint Video/Television is, melynek lényege, hogy a felhasználó a tévé előtt ülve szabadon változtathatja nézőpontját valós időben. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a vizsgált tárgyat vagy eseményt egyszerre több kamerával és más-más szögből rögzítjük, de ezáltal nagyon megnőhet az átvitt adat mennyisége, így a hálózati forgalom is.

Nem mindegy, hogy a kliens számára hol történik a kívánt kép előállítása. Ha egy hálózat alsóbb részeiben történik az átalakítás, akkor az eredeti méretű képek a hálózat nagy részében hatalmas forgalmat generálnak, míg ha felső szinten történik a képek konvertálása, akkor pedig a rengeteg redundancia okozhat fölösleges forgalomnövekedést.

A diplomamunkám során egy programot fejlesztettem, mely segít a Free Viewpoint Television/Video elosztott hálózatának optimalizálásában, úgy, hogy a kiszolgált kliensek száma maximális, még a hálózat teljes forgalma a legalacsonyabb legyen mindezt úgy, hogy valós időben is alkalmazkodni tudjon a felhasználói igények változásaihoz. A tesztkörnyezetben megadhatóak a hálózat eszközei és tulajdonságai, a szoftver pedig a választott algoritmus alapján optimális vagy ahhoz közeli megoldást ad a hálózati konfigurációról, vagy a felmerült hibákról, ha egy használható megoldást sem talált. A szoftver segítségével különböző méréseket végeztem eltérő beállítás, illetve topológia mellett. A kapott eredményeket összehasonlítva következtetéseket vontam le, és ezek segítségével megoldást javasoltam a megfelelő hálózati elrendezést illetően.

Egy jó elrendezés nagyban csökkenteni tudja a hálózati forgalmat, ezáltal pénz spórolható meg, és mivel ugyanazon hálózat így több felhasználót képes kiszolgálni, a bevételt is képes növelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.