Frekvenciaváltó tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Összefoglaló

Villamos hajtásokkal lépten-nyomon találkozhatunk az ipari automatizálásban. Általában egy munkafolyamat gépesítéséhez, szállítószalagok mozgatásához, tetszőleges mozgatási feladat megoldásához alkalmazzák őket. Az egyik legelterjedtebb hajtástípus a rövidrezárt forgórészű (kalickás) aszinkron motoros hajtás - ezen motorok kedvező tulajdonságai miatt. Ezek mellett széles körben alkalmaznak szinkron motorokat.

Mindkét hajtás különböző fordulatszámokon történő, szabályozott üzemeltetéséhez szükség van egy frekvenciaváltó berendezésre. Ez lehetővé teszi, hogy a motor a hálózati frekvencia és a póluspárszám által meghatározott névleges fordulatszámnál kisebb, mezőgyengítéses üzemben ennél nagyobb fordulatszámon is üzemeljen, valamint alkalmas a motorok indítására.

A váltakozóáramú motorokat jellemzően feszültséginverterrel táplálják. A korszerű hajtásokban a különböző jellemzők (áram, nyomaték, szögsebesség, pozíció) szabályozást pedig digitális jelfeldolgozó processzorok végzik.

A diplomatervem célja egy ilyen, kis teljesítményre készült, általánosan használható irányító berendezés tervezésének bemutatása.

A témakörrel BSc Önálló laboratórium, majd szakdolgozat munkám keretében, egy DC motorokhoz készült programozható vezérlőberendezés fejlesztése során ismerkedtem meg.

Az AC hajtás fejlesztését az Önálló laboratórium témám keretén belül kezdtem el, féléves munkám keretében megismerkedtem az inverterek felépítésével, és elkészítettem frekvenciaváltó teljesítményelektronika részének kapcsolási rajzát.

Diplomatervemben először részletesen taglalom az iparban használt hajtás megoldásokat, kitérek az egyes hajtástípusok alkalmazhatóságára. Ezután bemutatom az eszköz a rendszertervét, az egyes részegységek kapcsolási rajzait, nyomtatott áramköri terveit, majd a szoftver funkcióit, leírását adom meg. Végül kitérek a teszteredményekre, és a továbbfejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.