Frekvenciaváltó vezérlőkártyájának tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A feladatom egy frekvenciaváltó irányítókártyájának tervezése volt. Adott volt egy ipari frekvenciaváltó eredeti irányítókártyájával. A feladat részeként újra terveztem ezt az irányítókártyát, így később a szükségekhez mérten alakítható a rajta lévő program.

A projekt első része az irányítókártya hardverének megtervezése volt, ezalatt figyelembe kellett venni az irányítókártya és a frekvenciaváltó csatlakozását. Figyelni kellett az alkatrészek elhelyezkedésére, hogy a programozás és a PC-hez való csatlakozás könnyen alkalmazható legyen.

A feladat második része az irányítókártya programjának megtervezése volt. A legfontosabb az IGBT tranzisztorok kapcsolójeleinek, utána pedig a frekvenciaváltó esetleges meghibásodásait kezelő analóg és digitális mérések előállítása volt. Később a kommunikációs protokoll került implementálásra.

Az utolsó eleme a kitűzött feladatnak a PC irányítókárytával való kapcsolatért felelős Java program volt. Ez magába foglalt egy grafikus felhasználói felületet, a mikrovezérlővel való soros kommunikáció kezelését, valamint a mikrovezérlő belső változóinak megjelenítését és irányítását.

A hardver összeállítása után sor került a vezérlőkártya tesztelésére, a mért kapcsolási jelek a szakdolgozatban lesznek prezentálva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.