Frekvenciaváltós aszinkron motoros hajtások vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Számel László
Villamos Energetika Tanszék

Dolgozatomban először egy általános betekintést adok a villamos gépekbe, típusaikba osztályzásukba. Ezután rátérek az indukciós gép leírásába. Levezetem az aszinkron motorok állandósultállapotbéli és általános, tranziensekre is érvényes egyenleteit. Ebből elkészítek egy MATLAB Simulink modellt, melyet a szimulált eredményekkel együtt be is mutatok.

A modellhez tervezek többféle vezérlést és szabályzó algoritmust, kezdve az egyszerű V/f vezérlőtől, egyészen a jó dinamikai tulajdonságokkal jellemezhető közvetlen nyomatékszabályzásig. Ezeket futtatom is majd bemutatom az eredményeket.

Végezetül leírom az elkészített V/f vezérlő implementációs megfontolásait, tesztelési folyamatát. Majd a valós motorral történő használatát fogom bemutatni.

Manapság a igen követelményeknek kell megfelelnie mind a hardvereknek, mind a szoftvereknek. Különös tekintettel a biztonságkritikus rendszerekben, mint például a járműipar, ahol egyre nagyobb mértékben alkalmaznak villamos gépeket, vezérléseket. Ezért is fektettem különös hangsúlyt diplomámban a tesztelésre, mind az elkészített modellek, mind az implementált vezérlő esetében, ezzel nagyobb garanciát adva a helyes működésnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.