Frontend fejlesztés DVB PSI/SI kijátszóhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A digitális televíziózásra való átállással, az otthoni tévézés során már nem csak az adást láthatjuk, vagy a teletextet böngészhetjük, hanem új szolgáltatások is elérhetővé váltak. A szolgáltatók ezt kihasználva egyre több információval kezdték bombázni az előfizetőket, ezek által is növelve a tévészolgáltatás minőségét. A mai set-top-boxokkal sokkal könnyebb behangolni a csatornákat, vagy megkeresni, hogy épp mikor kezdődik a kedvenc sorozatunk legújabb része az elektronikus műsorújság segítségével. A videótékában kedvünkre válogathatunk a különböző filmek és sorozatok közül, vagy akár bármikor megállíthaunk, és visszanézhetünk egy korábbi műsort, ha lemaradtunk róla.

A digitális műsorszórás más infrastruktúrát is igényel a korábbi analóg továbbítás helyett. A QAM modulációnak és magának a jel digitális létének köszönhetően több csatornát is továbbíthatunk egy hagyományos transzponder helyen, így több adás kaphat helyet ugyanakkora spektrumban. Az új infrastruktúra és a megváltozott kommunikáció miatt alakították ki a PSI/SI (Program Specific Information/System Information) kijátszókat. Ezekkel a kijátszókkal továbbítják a digitális adatfolyamok információit táblázatos formában: PSI és SI táblákban.

Szakdolgozatomban bemutatom a digitális televíziózás alapjait, a PSI/SI táblák felépítését és szerepét. Ezt követően bemutatom hogyan valósítottam meg egy PSI/SI kijátszó szervert a UPC Magyarország DVB-C hálózatában. Kitérek a PSI/SI szerver tulajdonságaira, a működést befolyásoló PSI/SI táblákra. Ezután bemutatom a szerver megvalósítását, és tesztelését is, bemutatom a streamelés fontos lépéseit, és jelentőségüket. Végül egy grafikus felületet terveztem a konfiguráció számára, ennek a felépítését és működését írom le.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.