Funkcióellenőrző gép vezérlésének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a vásárlók által támasztott elvárásoknak való megfelelés összetett és sokoldalú feladat. Az ipari termelés során az egyik legfontosabb szempont a termékek megfelelő minőségének garantálása. A fenntarthatóság biztosításához nem csak tapasztalt és jól képzett munkaerőre, modern gyártóeszközökre van szükség, hanem mindegy egyes legyártott termék alapos tesztelésére és átvizsgálására is. Ehhez olyan speciális berendezésekre van szükség, melyek képesek kiszűrni a hibás elemeket.

A tesztelő berendezéseknek a gyártmányokat szélsőséges körülmények között is ellenőrizniük kell, a folyamatos termelés biztosítása érdekében a lehető leggyorsabb módon. Ráadásul a hatékonyság érdekében a berendezéseknek nemcsak több, hasonló típusú alkatrész tesztelésére, de a hibák mielőbbi kiszűrésére is alkalmasnak kell lenniük, ezzel értékes időt megtakarítva.

A szakdolgozatom témája egy funkcióellenőrző gép fejlesztése, amely a berendezés működésével szemben támasztott elvárások és a felhasznált érzékelők és beavatkozó szervek ismertetésével kezdődik. Ezután bemutatom a feladat ellátásához kiválasztott irányítórendszer hardverelemeit, melyben külön részletezem a PLC felépítését és működését, valamint a HMI tulajdonságait. Ezt követi a gépet vezérlő program valamint a felhasználói felület képernyőinek a szemléltetése. Legvégül pedig a kész rendszer szimulációját fogom bemutatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.