Funkcionális mérőberendezés fejlesztése automataváltó-vezérlő teszteléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az autóiparban sorozatgyártásra kerülő termékek esetében nagyon fontos az előforduló hibák minél előbbi feltárása. Ez a célja a Robert Bosch Kft. váltóvezérlőkkel foglalkozó osztályához tartozó szériatámogató csapatnak is, ahol a szakdolgozatomat kidolgoztam. Feladatom volt egy olyan berendezés elkészítése, mellyel a hibaanalízishez szükséges mérések könnyen elvégezhetők.

Szakdolgozatomban tehát egy automataváltó-vezérlő teszteléséhez készült eszköz tervezési folyamatát mutatom be az olvasónak a célkitűzéstől a megvalósításig.

Kezdő lépésként betekintést nyújtok a váltóvezérlő felépítésébe és működésébe. Ezt követően meghatározom a tesztelőberendezéssel szemben táplált követelményeket, melyeket a tervezés során figyelembe kellett vennem. A tényleges tervezés prezentálását egy rendszerterv ismertetésével kezdem, ami alapján az egész rendszer átláthatóbbá válik. Bemutatom továbbá a felhasznált alkatrészeket és az ezek alkalmazásával megszerkesztett kapcsolási rajzot. Ismertetem az elkészített nyomtatott huzalozást és a forrasztás folyamatát. Írok még az alkalmazott mikrokontroller programozásáról és az ezzel párhuzamosan történő tesztelésről. A tesztelés alatt előforduló hibákról és ezek kijavításáról is említést teszek. A dolgozatot az elvégzett munka értékelésével, illetve további fejlesztési lehetőségek bemutatásával zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.