Furatszerelt csatlakozók szelektív hullámforrasztása minihullámmal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ruszinkó Miklós
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatomban a szelektív hullámforrasztással foglalkoztam, a félévet e technológia tanulmányozásával kezdtem. A tanszéki Pillarhouse Jade S200 típusú szelektív hullámforrasztó működésének és karbantartásának megismerése után különböző áramköri paneleken forrasztási kísérleteket végeztem.

A szelektív hullámforrasztás alapjait egy- és kétoldalas

nyomtatott huzalozású lemezeken sajátítottam el. Rövid tapasztalatszerzés után megtanultam a leggyakoribb forrasztási hibákat (rövidzár, furatkitöltési hiányosság) megelőzni.

Dolgozatom fő témája a Lightware MX-DVI-MB32-es többrétegű panel 96 pólusú furatszerelt csatlakozójának szelektív forraszthatóságának vizsgálata volt. Vizsgálataimat a tanszéki szelektív hullámforrasztón ólommentes forraszanyaggal és egy külső cégnél egy Pillarhouse Jade Handex típusú forrasztógépen ólmos forraszanyaggal végeztem. Célom, az előre meghatározott forrasztási követelmények elérése volt. A vizsgálatokat a megfelelő hőprofil beállításával kezdtem, ezek után tértem rá a forrasztási kísérletekre. A forrasztott kötések minőségét röntgenmikroszkóppal és keresztcsiszolatokkal is ellenőriztem. Megfelelő beállításokkal sikerült elérnem a teljes furatkitöltést az összes alkatrészlábon.

Ezen a panelen található egyéb furatszerelt csatlakozók forraszthatóságát későbbiekben még vizsgálni szükséges a teljes forrasztási ciklus meghatározásához. A sorozatgyártásban nagyon fontos az egységnyi idő alatt legyártott termékek száma, ezért itt is szükséges az optimalizálás a ráfordított idő tekintetében. Az MB32-es alaplap forrasztási ciklusidejének csökkentésével már nem foglalkoztam, ehhez további

optimalizálásokra és vizsgálatokra van szükség.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.