Futballmérkőzések lebonyolítását és fogadást támogató portál fejlesztése Java EE platformon

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom célja a Java Enterprise Edition technológiáinak megismerése és bemutatása egy működő alkalmazáson keresztül. A Java EE egy széles körben elterjedt szerver oldali Java programozási plattform. A részhalmazát képező Standart Editiontől abban különbözik, hogy számos programkönyvtárral bővíti ki azt, melyek segítik a többfelhasználós, hibatűrő, többrétegű és elosztott alkalmazások készítését.

Az üzleti logika komponenseit Enterprise Java Bean-ekben lehet megvalósítani, mely konténer mintára épül. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy az alkalmazási rétegben sokszor felhasznált funkciókat, mint például a tranzakció- vagy a szálkezelést, egy konténerre bízzuk és ez a konténer fogja deklaratív módon irányítani ezeket a funkciókat. A felhasználó számára interfészként szolgáló webréteg implemetálására Java Server Faces technológiát választottam, mely egy Java alapú MVC mintát megvalósító, webes felhasználói felületek tervezésére készült keretrendszer.

A technológiák bemutatására egy olyan portál fejlesztését választottam, amely képes egy verseny teljes életciklusában a regisztrált felhasználóknak segíteni a szervezést és az informálódást a mérkőzések helyzetéről. Az interneten számos eseményszervező alkalmazás található meg, de verseny lebonyolítását segítő szoftvert nem könnyű találni. Abban az esetben, ha egy vállalat a dolgozói számára, vagy akár egy sportegyesület akar szervezni egy bajnokságot, a verseny állapotát általában papíron lehet követni. Ez a megoldás a legtöbb esetben körülményes és egyáltalán nem biztonságos. Egy szoftver ezen feladatoknak az ellátására alkalmas lehet, viszont kevés egyesületnek van meg a kompetens embere, aki képes lenne egy ilyen portált létrehozni. Ebben az esetben vagy fizetnek egy külső személyt erre a munkára, ami ritkán fordul elő, hiszen egy weblap elkészítése sok pénzbe kerül, vagy marad a papír alapú megoldás.

A szakdolgozatomban elkészített portál megoldást kínál a fenti problémára. Az alkalmazás segítségével bármelyik felhasználó képes lesz egy verseny megszervezésére és lebonyolítására egy grafikus és jól átlátható felületen keresztül. A verseny kiírója beállíthatja, hogy csoportmérkőzésekkel kezdődjön a verseny vagy esetleg kieséses szakasszal induljon egyből. Egy bajnokság részét képezhetik az egyes mérkőzésekre tett fogadások is, amit a portál szintén támogat, ezzel is bővítve a verseny testreszabható funkcióit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.