Futóverseny szervező és lebonyolító rendszer fejlesztése JEE alapokon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A feladat egy futóverseny szervező és lebonyolító rendszer fejlesztése volt JEE alapokon. A feladat megoldása során törekedtem korszerű ingyenes és nyílt forráskódú technológiák és eszközök alkalmazására, valamint a fejlesztési folyamat automatizálására. Ezért választottam a JEE-t a feladat megoldásához, a Maven-t a projekt mendzseléséhez, a Jenkinst a folyamatos integrációhoz, a TestNG az automatikus tesztekehez, valamint a GIT-et a verziókövetéshez. A több modulból álló összetett maven projekt szerkezetét is magam építettem fel az egyszerű maven projektből.

A webes felület létrehozásakor is törekedtem nyílt forráskódú komponenskönyvtár (PrimeFaces) használatára. Fejlesztés során cél volt az újrahasznosítható kód írása, minták (templatek) létrehozására és használata. A weboldal kinézete is központilag menedzselt, PrimeFaces témát használok, saját CSS stíluslapokkal kiegészítve. A reagáló CSS technikát (Responsive CSS) is használom a tartalom automatikus méretezéséhez és igazításához, különböző méretű eszközökön történő jobb megjelenítés, kezelhetőség érdekében.

A fejlesztés során kiderült, a diplomamunkám témája tovább általánosítható. Nem csupán tájfutó versenyek szervezésére lehet alkalmas, hanem általában olyan esemény rendezésére, ami időmérésen alapul. Ezért a fejlesztett alkalmazás nem tájfutó verseny specifikus objektumokat és azonosítókat tartalmaz, hanem általánosított objektumokat, és nem specifikusan a SPORTident időmérő eszközhöz készült.

Az adatbázishoz a MySQL adatbázis szervert választottam, amihez a MySQL Workbench modell tervezőjével terveztem meg a 20 táblából álló adatbázis modellt.

A webes felhasználói felületen varázslók segítik a felhasználót az adatok bevitelében, egyedi ajaxos validátorok ellenőrzik a szükséges adatok meglétét, konverterek állítják elő a megfelelő típusú adatokat az objektumokból. Szerkeszthető, kereshető és sorba rendezhető táblázatok, menük és legördülő menük növelik a felhasználói élményt.

Úgy gondolom, hogy az alkalmazott technikák és eszközök, valamint a megtervezett modell biztos alapot nyújtanak a feladat élesben történő helytállásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.