Futóverseny támogató rendszer tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a városi futóversenyek évről-évre döntik meg a részvételi csúcsokat. A sportolóknak nagy élmény, hogy sokadmagukkal futhatnak a városok szebbnél szebb részein, ahol a mindennapokban az autók közlekednek.

A részvevők egy-egy ilyen eseményre általában nem egyedül érkeznek, vannak velük kísérők, szurkolók. Ugyanakkor sok esetben ezek a futó versenyek nem több körösre vannak rendezve, hanem egy nagy kört kell a sportolóknak teljesíteni, így a szurkoló a rajtot követően már csak a célban találkozhat a futóval, és a táv megtétele során nem kap tájékoztatást arról, hogy hol tart a pályán és, hogy mennyi van még hátra a célig. Ezt követően a befutást követően sem könnyű megtalálni a keresett személyt a nagy tömeg miatt.

A fent említett kényelmetlenségek egy lehetséges megoldása motiválta a szakdolgozatom témáját, amely egy olyan Android alapú alkalmazás tervezése és fejlesztése volt, aminek a segítségével a futó az esemény során folyamatosan nyomon követhető. Így a szurkoló láthatja a térképen, hogy merre tart a sportoló, mennyi van még hátra, és lehetősége lehet a futópálya bizonyos pontjaira elmenni, szurkolni, valamint a befutást követően megtalálni a futót.

A szakdolgozat projekt során elkészítettem az alkalmazást, aminek kétféle felhasználási módja van, futó és a néző által használható funkciók szerint. Az applikációhoz szükség volt egy szerverszolgáltatásokat nyújtó backend-re, ami egy Spring Boot web szolgáltatás, MySQL adatbázissal és RabbitMQ üzenet brókerrel.

A szakdolgozatomban a projekttervezési, -fejlesztési lépéseit mutatom be, valamint a felhasznált technológiák egy rövid áttekintését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.