Futtatható gráf modell analízise

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mezei Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a környezetünk rendkívüli ütemben változik – a mai fejlett technológiák holnapra elavulnak, évek alatt a legelők helyén városok épülnek vagy akár szigetek nőnek ki a tengerből. A gyorsuló életstílus a mindennapi életünkben is észrevehető. Gyorsétterem, gyors autó, speed fitness - gyakori szavak manapság. A bank szektorban ez a gyors ritmus még jobban megfigyelhető. Az emberek 10 perc alatt számlákat nyitnak, vagy szüntetnek meg, esetleg pillanatok alatt részvényeket vásárolnak. Ahhoz hogy ilyen környezetben egy bank, például a Morgan Stanley versenyképes maradjon egy lehetősége van: a leggyorsabbnak kell lennie a piacon. Ezt a tényt a Morgan Stanley is felismerte és komoly kutatási tevékenységbe kezdett.

A termékek beárazása a piacokon nagyon komplex feladat, illetve szintén nagyon fontos a folyamat tényező a folyamat gyorsasága. Egy másodperccel hamarabb tudni egy termék árát, mint a többi szereplő a piacon komoly üzleti előnyt jelent. Dolgozatom célja megvizsgálni a lehetőséget, hogy az árazást gráfokkal modellezzük, illetve kidolgozni egy hatékony végrehajtási módot ezen modellek részére.

Első lépésként megvizsgáltam a gráf adatszerkezetet és algoritmusait, elosztott rendszer architektúrákat, ütemező algoritmusokat és lehetséges végrehajtási modelleket. Ezen témák közül a végrehajtási modellekben fedeztem fel továbbfejlesztési és innovációs lehetőségeket, mint például a gráf futtatása FPGA-n.

Munkám során fontosnak tartottam megőrizni az eredeti gráf reprezentáció kifejezőképességét, de növelni akartam a rendszer teljesítményét. Végül három részre bontottam az implementációt: egy nagy kifejezőképességgel bíró modellre, egy hatékony végrehajtási modellre, illetve egy fordítóra, ami a két modell közötti átjárhatóságot biztosítja.

A tesztelés átlagosan 20%-os teljesítménynövekedést mutatott egy processzoros környezetben az eredeti referencia implementációhoz képest. Több processzoros környezetben, fejlett ütemezőt használva a teljesítménynövekedés még szembetűnőbb volt.

Dolgozatom végén számos továbbfejlesztési lehetőséget felsorolok, melyek megvalósításával a rendszer teljesítménye tovább növelhető, illetve jobb felhasználói élmény érhető el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.