Fuzzy támogatású pénzügyi elemző rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Strausz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az asztali gépek számítási kapacitásának növekedésével egyre inkább lehetségessé válik, hogy a szakértői rendszerek otthoni környezetben is létrejöhessenek, ily módon segítve a felhasználót komplex szakértői tudást igénylő kérdésekben való jobb döntéshozásra.

Ebbe a kérdéskörbe sorolható a pénzügyi döntések meghozatala is, amelynek szükségessége az internetes kereskedelem (pl.: online piacterek) terjedéséből kifolyólag egyre gyakrabban jelenik meg az otthonokban, de jellegüket tekintve sok mindenben eltér a vállalati közegben megismertektől. Jelentős különbségek figyelhetőek meg a tranzakciók száma, az árukínálat sokrétűsége, a jogi szabályozások és kötelezettségek, valamint a piac résztvevőinek szakmai felkészültsége terén. Így tehát egy az egyéni felhasználó igényeire kialakított rendszernek egy más összetételű piaci közegnek kell megfelelnie, ahol a rendelkezésre álló adatok egyfelől jóval bizonytalanabbak, másfelől nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség megfelelő statisztikák kialakításához.

Az előbb felsorolt kritériumok előtérbe helyezik az alternatív eszközök használatát is, amilyen például a fuzzy megközelítés is. A fuzzy módszerek ugyanis egyaránt alkalmasak bizonytalanság kezelésére, a tudás magas szinten történő reprezentációjára, emellett hatékony lehet a modellkomplexitás csökkenésében is. Komoly hátrányként jelentkezik azonban, hogy a fogalmakat reprezentáló fuzzy halmazok alapvetően statikusak, így egy dinamikusan változó környezetben nem adnak kielégítő eredményt. Ezt a hátrányt általánosságban a gépi tanulás eszköztárával próbálják mérsékelni, azaz a következtetés alapjául szolgáló fuzzy halmazokat valamilyen automatikus módszerrel nyerik ki, ezáltal lehetővé téve a rendszer adaptációját is.

A diplomaterv célja, hogy a fentebb felvázolt kis léptékű gazdasági környezetre adjon egy lehetséges rendszerarchitektúrát, vizsgálja a benne rejlő lehetőségeket egy demonstrációs rendszer megvalósításán és szimulációján keresztül. A rendszermodell kiterjed a döntéshozatalhoz szükséges adatok gyűjtésére, szervezésére, értelmezésére, valamint a döntéshozatal kereteire is. Ez utóbbira elsősorban a fuzzy eszközöket használ, bár merít a klasszikus pénzügyi elemzés tárházából is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.