GPS adatgyűjtő készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A GPS rendszer az utóbbi évtizedben komoly fejlődésen ment keresztül. Napjainkra a civil felhasználók számára elérhetővé vált a 20 méteren belüli pontosság, ami igen széles felhasználási lehetőséget biztosít az egyre olcsóbbá váló vevőkészülékeknek. A hétköznapinak mondható jármű navigáció mellett felhasználható nyomkövető rendszerekben, flottakövetésre, geodéziában, vagy akár a geocaching nevű játékban. A közeljövőben számítani lehet a GPS rendszer egyre újabb és meglepőbb területeken történő felhasználására, ahogyan a technológia fejlődésével a helymeghatározás pontossága tovább nő.

A GSM hálózatok fejlődése még a GPS rendszerénél is nagyobb ütemben zajlott. A világszintű hálózati lefedettség napjainkra már elérte a 80%-ot. Az egyre újabb technológiának, valamint a mobil szolgáltatók egymással folytatott versenyének köszönhetően az előfizetések és a mobiltelefonok árai csökkennek. A piacon megjelentek a beágyazott rendszerekbe szánt olcsó GSM modulok is, melyek a felhasználói igényeknek megfelelően különböző funkciók megvalósítására képesek.

Diplomamunkámban a GPS és GSM modulok egy lehetséges alkalmazási lehetőségét mutatom be egy GPS adatgyűjtő megépítésén keresztül. A tervezés során egy olyan kisméretű áramkör megalkotása volt a cél, amely a mért pozíció információkat, egy fájlrendszert használó SD memória kártyára menti. Emellett a GPS által aktuálisan mért adatokat GSM hálózaton keresztül le lehet kérdezni.

A dolgozat befejező részében a mikrokontroller és a modulok vezérlését végző firmware működését részletezem, majd az eszköz továbbfejlesztésére teszek javaslatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.