GPS adatgyűjtő készítése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája GPS-es adatgyűjtő tervezése. Már régóta érlelődött bennem ennek a témának a felderítése. Egyre többet találkoztam a műholdakkal kommunikáló készülékekkel a mindennapokban. Szinte elképzelhetetlenné vált mára, hogy egy-egy út során ne lássak az autó/busz vezetőülésénél GPS navigációs készüléket vagy egy túra alkalmával ne nyúljak a telefonomhoz megnézni a térképen merre is járunk és hova tartunk.

A dolgozatomban szó lesz röviden a Global Positioning System történetéről, ismertetéséről, a feladathoz szükséges elemek kiválasztásáról, előnyeiről-hátrányairól (mérlegelés), a kapcsolási rajz felépítéséről, a nyomtatott áramköri lap megtervezéséről, a szükséges elemek beforrasztásának nehézségeiről, majd ezen modulok gondos teszteléséről. Ezt követi az eszköz felélesztése és végül a szükséges szoftver forráskód ismertetése.

A feladatkiíráson túl további eszközökkel láttam el a fejlesztés során a megtervezett panelemet, így például képes SPI kommunikációt felhasználva más tetszőleges elemekkel kapcsolódni, s kamatoztatni a műholdaktól szerzett pozícióinformációt, sebességet, időt, stb. A készüléket széles bemeneti feszültségtartományra terveztem, illetve két külön típusú csatlakozóval láttam el, ezért alkalmas a hagyományos hordozható elemes táplálás mellett pl. autókban használatos szivargyújtó 12V-os feszültségéről is üzemelni. Végül GSM hálózat használatára is felkészítettem a panelt, így található rajta GSM modul, SIM Card Holder, GSM antenna kiaknázva az SMS, vagy éppen a GPRS-szel való kapcsolat előnyeit. A dolgozatom végén ezen lehetőségek használatáról, továbbfejlesztéséről lesz szó.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.