GPS adatgyüjtő készítése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom egy tervezési folyamat, mely bemutatja, hogy az ötlettől a megvalósításig milyen lépéseken kellett végighaladni, hogy a kész termék elkészüljön.

Az elkészített eszköz a Global Positioning System (GPS) – Globális Helymeg-határozó Rendszeren alapul. Feladata, hogy a műholdak által sugárzott jelet dekódolja és pozíció-adatokká alakítsa, melyeket a mikrokontroller alapú vezérlő egység feldolgoz, majd kijelez alfanumerikus LCD kijelzőn. A begyűjtött adatokat microSD kártyára adott időnként vagy távolságonként kiírja, aktív PC-s kapcsolat esetén elküldi az adatokat a PC számára. Ezenkívül feladatom volt még egy távoli egység megtervezése is, amely a fő egységtől rádiófrekvenciás jellel érkező sebességadatokat egy jól látható hétszegmenses kijelzőn jeleníti meg.

A témát önálló laboratóriumi feladatként kezdtem el az adatgyűjtő hardverének megtervezésével, majd ezt egészítettem ki teljes rendszerré a szakdolgozatom keretében. Mindkét részegység (az adatgyűjtő és a távoli egység) megvalósításának első lépése a blokk diagram felvétele, ezután következhetett a részletes hardverspecifikáció, a NYÁK megtervezése. A kész hardvert előbb terhelés nélkül mértem be, majd egy tesztszoftver futtatása után a felmerült kivitelezési hibákat orvosoltam. Ezt követte a működést biztosító szoftverkód megírása, amit egy ismételt tesztelés zárt le.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.