GPS adatgyűjtő tervezése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája egy mikrokontroller alapú GPS adatgyűjtő tervezése, mely az aktuális koordináták és sebesség megjelenítése mellett képes a bejárt útvonalakat SD kártyára menteni olyan formátumban, mely feldolgozható/megjeleníthető számítógépes térképszoftverekkel.

A készülék alapjául az Atmel AVR mikrokontroller családból az Atmega644PA típust választottam, mely nagy programmemóriával és gazdag perifériakészlettel rendelkezik, ami lehetőséget biztosít a készülék esetleges továbbfejlesztésére, további modulok csatlakoztatására (pl. GSM modul).

Mivel korábban nem terveztem AVR mikrokontrollerekkel, ezért az áramkör megtervezése előtt szükséges volt ezek alkalmazástechnikájával, kapcsolódó áramköreivel megismerkednem.

Az adatok megjelenítéséhez egy HD44780 kompatibilis 20x4 karakteres LCD modult, a GPS jelek vételéhez egy SkyLab SKM53 típusú modult választottam.

Az áramkör prototípusát egy Atmega128A alapú fejlesztőpanel segítségével állítottam össze. Ennek segítségével fejlesztettem a szoftvert ügyelve arra, hogy a kód hordozható legyen az AVR mikrokontroller családon belül. Ezzel párhuzamosan terveztem és valósítottam meg az Atmega644PA alapú készüléket.

Az SD kártya használatához a Ronald Riegel által fejlesztett SD kártya és FAT fájlrendszer programkönyvtárat választottam, mivel ezt a szerzője kifejezetten AVR mikronontrollerekhez készítette. A kijelző meghajtásához egy egyszerű, hordozható programkönyvtárat fejlesztettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.