GPS adatgyűjtő tervezése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban bemutatom egy GPS nyomkövető tervezési lépéseit az alkatrészek kiválasztásától kezdve, a kapcsolási rajz elkészítésén keresztül egészen a rendszert működésre bíró szoftver kifejlesztéséig. A megvalósított eszköz képes az aktuális földrajzi koordináták és sebesség alfanumerikus LCD kijelzőn való megjelenítésére. A bejárt útvonal koordinátáit SD kártyán tárolja el meghatározott időközönként vagy adott távolságonként, amelyet a rendelkezésre álló paraméterek közül választhat ki a felhasználó. Ezen adatokat FAT fájlrendszert felhasználva olyan formátumban (GPX) menti el a memóriakártyára, hogy az térképmegjelenítő szoftverek számára is értelmezhető.

A feladatot két részletben végeztem el időkorlátoltság miatt. A hardver fejlesztése az önálló laboratórium keretein belül zajlott. Első mikrokontrolleres projektem lévén, tapasztalatok és gyakorlat híján a mikrovezérlő kiválasztása nem a legmegfelelőbben sikerült. Ezt leszámítva működőképes áramkört készítettem. A második fázis a szoftverfejlesztés illetve egy kerékpár lopásgátló kiegészítő funkció (GSM modul, gyorulásérzékelő) illesztési tervének elkészítéséből állt. Lényegében a hardver élesztése volt a szakdolgozat tényleges célkitűzése.

Ahhoz, hogy a rendszerből egy megvalósítható kerékpár lopásgátló készüljön, a jelenlegi készüléket miniatürizálni kell. Ehhez egyes elemek (pl. LCD kijelző) elhagyása, mások illesztése (pl. GSM modul, gyorsulásérzékelő) illetve újak kiválasztása (pl. mikrokontroller) szükséges.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.