GPS adatgyűjtő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban egy GPS adatgyűjtőt terveztem és valósítottam meg. A készülék többek között elmenti az adatokat egy SD kártyára, képes a grafikus LCD kijelzőjére kiírni az aktuális sebességet, figyelmeztet, ha az akkumulátorok lemerülőben vannak. Kiválóan használható például túrázás közben, ugyanis hordozható, és több hasznos funkció is (pl. pontos idő-, koordináták-, sebesség-, tengerszint feletti magasság kijelzése) meg lett benne valósítva.

Az felhasznált elemeket és a fejlesztő programokat tudatosan úgy választottam, hogy azok számomra újak legyenek. PIC mikrokontrollerekkel még nem foglalkoztam ezelőtt, így az MPLAB fejlesztőkörnyezettel sem. A kapcsolási rajzokat és a layout-okat sem az Altium Designer nevű programmal terveztem eddig. Kijelzőből is használhattam volna a már önálló laboron megismertet. Igaz, hogy a feladat elvégzése így sokkal nehezebbé és nagyobb kihívássá vált, de úgy gondolom, hogy a későbbiekben ennek a tudásanyagnak a megszerzése mindenképpen a hasznomra fog válni.

Első feladatom a feladat értelmezése alapján egy előzetes blokkvázlat elkészítése volt. A kiválasztott alkatrészek megismerése után kialakítottam a kapcsolási rajzot. A megvalósított eszközt a készülékdobozbeli elhelyezhetőség, illetve a későbbi továbbfejlesztések érdekében 4 külön NYÁK lemezre helyeztem el. A kapcsoló üzemű táp, a GPS modul és az LCD kijelző mind külön lemezen lettek megvalósítva. Ezeket sorkapcsokkal és szalagkábelekkel kapcsoltam össze a központi egységhez, amin a mikrokontrollerem is elhelyezkedik. Az időközben beszerzett alkatrészeket beforrasztottam, és felélesztettem a rendszert. A PIC mikrokontrollerek programozásának a megismerése után pedig elkészítettem az feladat szoftveres részét.

A témakiírásban foglaltakat sikeresen elvégeztem, a készülékem megfelel a specifikációnak, azonban a feladat szoftveres részében még rengeteg fejlesztési lehetőség van extra funkciók kialakítása terén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.