GPS alapú emlékeztetőrendszer mobil platformokra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre elterjedtebb az okostelefonok használata. A Nokia csúcskategóriás készülékei után az iPhone és az Android megjelenésével mind nagyobb számban jelennek meg világszerte ezen eszközök. Közös jellemzőjük, hogy tartalmaznak kamerát, WiFi-t, GPS-t, gyorsulásérzékelőt. Ezeket az összetevőket általában csak a megszokott módon használják fel a különböző programok. Azonban rengeteg innovatív ötlet rejlik bennük, csak szabadon kell engednünk a fantáziánkat. Ha egy jó alkalmazással állunk elő, a siker garantált, ugyanis az eszközök mindig kéznél vannak, egész nap ott lapulnak a zsebünkben, így sokan és sokat fogják a megírt programunkat használni.

Én diák létemre sokat használom a tömegközlekedési eszközöket, hogy az otthonom és az egyetem között nap mint nap ingázzak. Az utazással napi másfél órám megy el. Ezt az amúgy „kidobott” időt szerettem volna hasznossá tenni azáltal, hogy zavartalanul tudjak mással foglalkozni a buszozás alatt, és ne arra kelljen figyelnem, hogy mikor kell leszállnom.

A diplomatervemben egy olyan alkalmazás tervezését és fejlesztését mutatom be, amely az okostelefonokban megtalálható GPS modul felhasználásával egy ébresztőórát valósít meg. Az alkalmazás lényege, hogy előre fel tudjuk venni a mindennapi utazásunk során használt tömegközlekedési megállóhelyeket, és az utazás előtt ezekből kiválaszthatjuk a megfelelőt, majd beállítjuk, hogy hány perccel a megérkezés előtt jelezzen a telefonunk. Ezek után a dolgunk csupán annyi, hogy elfoglaljuk magunkat. Vagy a friss híreket olvassuk az újságban, vagy kedvenc könyvünket lapozgatjuk, esetleg meghosszabbítjuk pár perccel az alvással töltött időnket. Mindezt nyugodtan megtehetjük, mivel a telefonunk GPS alapján figyeli a pozíciónkat, és a megfelelő időben és helyen ébreszt minket, függetlenül a közlekedési viszonyoktól.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.