GPS alapú nyomkövető berendezés tervezése mikrokontrollerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mai modern élet egyik elengedhetetlen és legnagyszerűbb találmánya a műholdas helymeghatározás (GPS). Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma fejlesztette ki elsősorban katonai célokra, ám idővel a hétköznapi élet szerves részévé vált.

Manapság egyre több ország/szervezet is üzemeltet/tervez üzemeltetni műholdas helymeghatározó rendszert (GNSS), illetve egyéb kisegítő rendszereket, aminek köszönhetően már a hétköznapi emberek számára is elérhető a néhány méteres pontosság.

Még a GPS hálózatok fejlődését is felülmúlta a GSM hálózatok fejlődése és elterjedése. Magyarországon a GSM rendszerű mobiltelefónia 1993-ban indult el. A hamarosan bevezetésre kerülő legújabb, 5. generációs mobilhálózat minden eddiginél nagyobb adatátviteli sebességet és gyorsabb rendelkezésre állást fog biztosítani a felhasználók számára.

A két technológia összekapcsolásával olyan nyomkövető rendszereket készíthetünk, amivel értékeinket (pl.: autó, bicikli), háziállatainkat (vagy akár egy vadállományt) is nyomon követhetjük. Fontos felhasználási terület még a flottamenedzsment, avagy a technikai sportokban fontos élő telemetria biztosítása.

A szakdolgozatom során egy GPS és GSM alapon működő nyomkövető rendszer tervezése volt a célom, amit elsősorban gépjárművek valós idejű követésére használnék. A dolgozat végén szeretnék rámutatni az eszköz bővítési lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.