GPS jel generálása szoftverrádiós alapokon, FPGA feldolgozással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Péter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A globális lefedettségű műholdas helymeghatározó rendszerek között meghatározó az 1995 óta működő amerikai Navstar GPS. Az általános célú helymeghatározásra képes eszközök (okostelefonok, navigációs berendezések) mind a GPS rendszer nyújtotta szolgáltatást használják. A GPS vevő egységek működésének tesztelése költséges és körülményes lehet, ha a tesztkörnyezetet (sebesség, magasság) valóságosan meg szeretnénk valósítani. Sokkal egyszerűbb egy nyugalomban lévő vevő egységnek olyan rádiójeleket sugározni, amit a tesztelés alatt is vehetett volna. A GPS jelgenerálás a vevő által felfogható rádiójelek adott vevő pozíció és sebesség melletti szimulálását jelenti.

Szakdolgozatomban először bemutatásra kerül a műholdas helymeghatározás alapgondolata és a GPS rendszer áttekintése. A GPS rendszer rádiófrekvenciás és adatmodulációs megvalósítása valamint a navigációs üzenetek szerkezetét is ismertetem.

A GPS rendszer leírását követően a megvalósított GPS jel szimulátor kerül bemutatásra, ami képes a műholdak navigációs üzeneteit összeállítani és a rádiós jelet érintő Doppler-hatás mértékét kiszámolni. Majd az alapsávi jel szoftveres generálását, és annak a BladeRF szoftverrádión történő hardveres gyorsítását részletezem.

A dolgozatomat az előállított GPS jel vizsgálatával és jelgenerátor továbbfejlesztési lehetőségeivel zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.