GPS pozícióadatok elemzése a felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A felhő alapú számítástechnika exponenciálisan növekszik. Ez a hatalmas hullám lassan eléri az informatika minden ágát, legyen szó egy egyszerű weboldalról, az adattárolásról vagy a mesterséges intelligenciáról.

A dolgozatomban betekintést nyújtok a Microsoft óriáscég felhőjébe, a Microsoft Azure-ba és a GPS pozícióadatok tárolása, elemzése és megjelenítése szempontjából mutatom be a használatát. A dolgok internetének terjedése, az okoseszközök mindennapos használata elképesztő mennyiségű adat feldolgozását és infrastrukturális kiszolgálását igényli és igényelni fogja. Az így születő adathalmaznak jelentős részét teszik ki a Globális Helymeghatározó Rendszer által generált pozícióadatok. Erre, az informatikai technológia szempontjából speciális adattípusra készült megoldásokat mutatok be.

Feladatom magába foglalja a GPS pozícióadatok tárolására használt fájlformátumok áttekintését, a tereptárgyadatok webes megjelenítési lehetőségeinek feltárását, a Dokumentum-adatbázis térinformatikai használatát, valamint egy gépi tanulási feladat megoldását Microsoft Azure-ban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.