GPS-es távfelügyeleti rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Összefoglaló

A szakdolgozat feladatának kiválasztásakor személyes érintettség miatt választottam egy olyan témát, mely a tárgyak biztonságával, nyomkövetésével foglalkozik, és közben mégis mikrokontroller alapú rendszer tervezése a cél.

A feladat tervének körvonalazódásakor keresni kezdtem a részegységek működtetéséhez szükséges, a magyar piacon elérhető eszközöket. A központi vezérlőegység feladatát ellátó mikrokontroller és fejlesztőpanel, valamint a tesztelési eljárásokhoz szükséges LCD kijelző már rendelkezésemre állt. Egy miskolci és néhány budapesti bolt kínálatában szinte az összes egyéb szükséges alkatrészt megtaláltam.

Ezek után az alkatrészek tanulmányozása, és ezzel egy időben Altium Designer CAD program segítségével a logikai kapcsolási rajz megtervezése folyt. Azokat az alkatrészeket, melyek nem voltak megtalálhatóak az Altium Designer könyvtáraiban, magamnak kellett létrehozni. A kész logikai rajz és az általam készített footprintek alapján készült el a teljes nyomtatott áramköri rajz. Az ezekből generált Gerber file-ok alapján az Elektronikai Technológia Tanszék gyártotta le a nyákot.

A nyák elkészülése és az összes alkatrész beszerzése után indult el az összeforrasztás folyamata, melyben egy alkatrészen kívül (gyorsulásmérő) mindet egy átlagos Weller forrasztóállomással végeztem. A teljes összeszerelés után jöhetett az élesztés, mely néhány hiba elhárítását követően sikeresek mondható. A kártya elkészülte után álltam neki a szoftverrendszer megtervezésének, amely a fejlesztőpanelhez járó Keil uVision-ban történt.

A tervezési folyamatokkal párhuzamosan készült szakdolgozat dokumentációja.

A szakdolgozat elkészítése során szinte az összes a BSc képzés alatt oktatott szakmai témával találkozhattam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.