GPU-alapú PET rekonstrukciós technikák

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Pozitronemissziós Tomográfia (PET) egy orvosi képalkotó eljárás, amely információt közöl a testben lejátszódó biokémiai és anyagcserével kapcsolatos folyamatok térbeli elhelyezkedéséről. A vizsgálat előtt radioaktív anyagot juttatnak a vizsgálni kívánt alanyba (pl.: emberi test, állat). A radioaktív anyag pozitív béta-bomlásának köszönhetően pozitronok keletkeznek, amelyek elektronokkal találkozva gamma-foton párokká annihilálódnak.

A statikus PET rekonstrukció becslést ad a radioaktív-nyomjelző térbeli sűrűségfüggvényére a detektált gamma-fotonok alapján. A számítás a legnagyobb valószínűség módszerén alapul. Ez azt jelenti, hogy azt a térbeli aktivitás eloszlásfüggvényt keressük, amely a legnagyobb valószínűséggel generálta a szóban forgó mérési adatokat.

A rekonstrukciós algoritmus egy iteratív közelítő eljárás. Egy iteráció a mérés közben lejátszódó folyamatok szimulációjából (előrevetítés) majd a becslés javításából (visszavetítés) áll. A számítás nagyon komplex, emiatt felmerül az igény a GPU-k használatára. Ebben a szakdolgozatban a hatékony, pontos, a mai GPU-kon futtatott teljes 3D PET rekonstrukciót tűzzük ki célnak az ML-EM algoritmus használatával. Vizsgáljuk mindkét vetítő fejlesztési lehetőségeit annak érdekében, hogy jobb képminőséget érjünk el, a rekonstrukcióra szánt időt és a memória követelményeket szem előtt tartva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.