GPU-alapú tomográfiás rekonstrukció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csébfalvi Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az orvosi mérnöki alkalmazások és vizualizációs technikák az informatika egy különösen fontos területei. Az egészségügy területén felhasznált informatikai megoldások segítik az orvosokat, hogy minél gyorsabb és pontosabb diagnózist alkossanak a vizsgált beteg állapotáról. Ezen technikák segítségével jelentősen csökkenhet például egy műtét kockázata.

Az orvosi vizualizáció egyik klasszikus eszköze a CT szkenner, mely 2 dimenziós szeleteket jelenít meg a vizsgált objektumról. Azonban a számítógépes grafika fejlődésével lehetővé vált ezen vetületek valós idejű rekonstrukciója, akár három dimenzióban is. Ezáltal az orvosok a korábbinál átfogóbb, a valóságot jobban reprezentáló képet kaphatnak a vizsgált testrészről, szervekről.

Diplomamunkám során CT felvételek tomográfiás rekonstrukciójával foglalkoztam. Elkészítettem egy GPU alapú, 2D-s szeleteket rekonstruáló keretrendszert. A keretrendszer moduláris felépítésű, klasszikus FBP és iteratív rekonstrukciós algoritmusokat tartalmaz. Az FBP implementációnál a célom a valós idejű rekonstrukció volt, az iteratív algoritmusoknál a lehető legjobb minőségű, műtermékmentes kép elérése. Az algoritmusokat valódi CT felvételeken teszteltem és méréseket végeztem az optimális iteratív rekonstrukciós paraméterek meghatározására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.