GSM frekvenciatervezést és erőforrás menedzsmentet segítő szoftveres eszköz tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Mai világunkban szinte minden vállalati területre, feladatra találhatunk szoftveres megoldást, azonban ezen szoftverek megvásárlása és fenntartása sok esetben nagy összegeket emészthet fel, illetve több probléma is felmerülhet velük kapcsolatban. Például a megvalósított funkciók nem minden szempontból elégítik ki a felhasználók igényeit, ilyenkor egy kész szoftveres termék átalakítása, kiegészítése nehézkes, költséges és talán meg sem valósítható. Ez utóbbi esetben egyedi szoftvert kell készíteni az adott feladat megoldására, hiszen így biztosítható igazán az elvárások, igények maradéktalan teljesítése.

Szakdolgozatomban egy ilyen, egyedi szoftver elkészítését szeretném feldolgozni, illetve szeretném bemutatni, hogy milyen háttértudás megszerzése volt szükséges ahhoz, hogy sikeresen elvégezhessem ezt a feladatot.

Az elkészítendő szoftver fő feladata az, hogy támogassa a GSM technológiával kapcsolatos frekvenciatervezést, a frekvenciatervezéssel járó adminisztratív folyamatokat. Ezen kívül több más olyan funkcióval is rendelkeznie kell, amely a hálózati erőforrás menedzsmentet támogatja.

Így a szoftver tervezése és megvalósítása mellett szeretném ismertetni a GSM rendszer architektúráját, a rádiós hálózat tervezési és optimalizálási folyamatokat, ezen belül a frekvencia és paraméter tervezés részleteit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.