GWT-alapú kollaborációs alkalmazás felhasználó- és jogosultságkezelő moduljának kifejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Budai Péter István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Jelen téma aktualitását a napjainkban egyre inkább elterjedő webes megoldások megjelenése adja. A professzionális alkalmazások fejlesztésénél az ezen a területen hagyományosnak számító technológiák (például AJAX, JavaScript, PHP) körülményesen használhatóak, ezért számos szoftverfejlesztési keretrendszer látott napvilágot. Ilyen alternatív technológia a Google Web Toolkit (GWT) is, mely nagymértékben leegyszerűsíti a funkcionalitásban gazdag webes felhasználói felületek készítését, azonban nem minden esetben fektet megfelelő hangsúlyt a biztonsági kérdésekre.

Jelen szakdolgozat keretében egy GWT-alapú kollaborációs alkalmazás felhasználó- és jogosultságkezelő modulja került megvalósításra, amelynek kapcsán sort kerítettem a GWT keretrendszer rövid bemutatására és a jogosultságkezelés szempontjából fennálló hiányosságainak elemzésére is.

Az elkészült modul képes a felhasználók alapvető adatainak kezelésére, és ezek alapján az authentikációs és authorizációs műveletek szerver oldalon történő automatikus végrehajtására a távoli eljáráshívások során. A moduláris felépítésnek köszönhetően az authorizációs alrendszerbe könnyedén beépíthetők a kollaboratív alkalmazás további moduljai is. Az implementáció során lényeges szempont volt, hogy a modul a lehető legjobban illeszkedjen és természetes módon egészítse ki a GWT hiányos biztonsági mechanizmusait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.