Gamification a felhasználói interfész tervezésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A gamification egy újszerű fogalom a felhasználói interfész tervezésben. A paradigma alapvetése: játékelemek felhasználása nem játékos rendszerekben, a felhasználói élmény növelésének céljából. A diplomaterv a gamification elméleti hátterét járja körül, majd egy webes keretrendszer kialakítását taglalja, aminek segítségével mérni lehet a felhasználói élményben a gamification hatására történt változást.

Az első fejezetben rögzítem a munkám célját, a második fejezetben bemutatom a gamification ötletének első megvalósításainak példáit, majd a ma már fősodorba tartozó, népes felhasználótáborral rendelkező közösségi alkalmazásokat és üzleti környezetben is bevált termékeket. Sorra veszem, hogy miként hatnak az emberre a játékok és miként működhetnek a játékokban megszokott elemek olyan környezetben, ahol ez eddig fel sem merült (munka, tanulás). Bemutatom az emberi észlelés, motiváció, elköteleződés témakörébe, hogy jobban megértsük miért is fontos a felhasználói interfészek tudatos tervezése, és hogy ebbe a gamification koncepciója hogyan illeszkedik bele.

A harmadik fejezetben megtervezek és megvalósítok egy olyan keretrendszert, aminek segítségével a gamification hatásai mérhetőek lesznek. A tervezés során kiemelt hangsúlyt fektetek a felhasználói viselkedés változó forgatókönyv szerinti tesztelhetőségére. A keretrendszer mellett egy mintaalkalmazást is megtervezek, amivel a keretrendszer használatát és a gamification hatását vizsgálom.

A negyedik fejezetben metrikákat definiálok, amik alapján a gamification hatását mérni fogom. Az egyes metrikák létjogosultságát és jóságát a fejezetben bizonyítom is.

Az ötödik fejezetben a keretrendszerrel végzett méréseket értékelem, összegzésként arra az álláspontra jutottam, hogy a gamification modul játékos elemeinek motivációs hatása növelte az oldalon eltöltött időt, a visszatérések és az interakciók számát, azaz a felhasználói elköteleződést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.