Gazdag médiatartalmat támogató hírolvasó alkalmazás fejlesztése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Hír tartalmak beszerzésére és megjelenítésére minden hálózati kommunikációt és felhasználói felület megjelenítést támogató informatikai környezetben léteznek megoldások. A technológiai fejlődés során számos szabvány született, melyek biztosítják a különféle hírforrások tartalmaihoz való hozzáférést. A mobil platformok az okostelefonok megjelenésével érték el azt a szintet, hogy olyan hírmegosztási módszereket is támogathassanak, melyekben az egyszerű szöveges hírek képi illetve audiovizuális tartalmakkal egészülhessenek ki. A multimédiás tartalom gazdagítja a hírt, azonban megjelenése új fejlesztési kérdéseket és felhasználói elvárásokat vet fel.

Diplomamunkám célja, hogy végigvezessen a multimédiás hírtartalom-megosztó szabványok között népszerűnek számító Podcasting technológia felhasználásával készült, a multimédiás tartalmak kezeléséhez is támogatást nyújtó Android hírolvasó kliens alkalmazás tervezési és megvalósítási lépésein. Noha több mobil platformon érhetőek el Podcasting-alapú hírolvasó megoldások, azokból általában hiányoznak a letöltött médiatartalmak hatékony kezeléséhez, fejlett testreszabhatósági lehetőségek megvalósításához (értesítések, korlátozások), hírek megosztásához szükséges funkciók. Emiatt indokolt a létező alkalmazásból kiindulva egy, az újabb felhasználói elvárásoknak megfelelő kliens alkalmazás fejlesztése.

Dolgozatom összefoglalja a multimédiás tartalmakkal kiegészített hírmegosztás technológiai kérdéseit. Bemutatja a gazdag médiatartalommal kiegészült hírolvasást biztosító Podcasting szabványt, és a mobil környezetekben elérhető kliens megoldásokat. Ismerteti a fejlesztésre használható platformokat, majd a célplatformként választott Android jellemzőit. Az irodalomkutatás során nyert tapasztalok alapján történt a hírolvasó fejlesztése. Dolgozatom részletesen bemutatja a tervezés lépéseit a hozott döntésekkel és azok indoklásával. A fejlesztés során a fejlett funkcionalitás biztosítása mellett fontos szempont volt a lazán csatolt komponensek, szoftver tervezési minták alkalmazása, az átlátható és rugalmas architektúra kialakítása érdekében.

A fejlesztési paradigmák és a felhasználói igények figyelembe vétele biztosítja a jól használható, könnyen továbbfejleszthető szoftver létrejöttét. A fejlesztett rendszer értékelése annak továbbfejlesztési lehetőségeivel munkám zárásaként kerül ismertetésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.