Gázfogyasztás előrejelzés készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Juhász Sándor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a földgáz felhasználás az egész világon jelentős, gondoljunk itt akár lakossági, akár ipari fogyasztókra. A nagy gáz ipari fogyasztóknak és elosztóknak, szükségük van fogyasztásuk előrejelzésére, mert a jövőben felhasználni kívánt földgáz mennyiséget előzetesen meg kell rendelni. A szakmában ezt az előrejelzést nominálásnak nevezik.

Feladatom egy nominálást készítő rendszer, számítást elvégző egységének az elkészítése, és a meglévő rendszerbe való integrációja, amely adatvezérelt módon hozza létre a különböző ügyfelek számára készített gáz előrejelzést órás felbontásban.

A dolgozatomban kifejtem a nominálást fogalmát, és ismertetem a gáz menedzsment struktúrát, amelyhez alkalmazkodnom kellett. A nominálás elkészítéséhez több algoritmust készítettem, amelyek közül van, amelyik az a gázfogyasztók hőmérséklet függésére, vagy a fogyasztás minta minél pontosabb becslésére törekszik. Bemutatom milyen komponenseket hoztam létre ezeknek az algoritmusoknak a futtatására és tesztelésére. Ismertetem magukat az algoritmusok működését, majd elemzem egymáshoz képest elért eredményeit, és együttes alkalmazásukkal elért eredményüket

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.