G-code elemző és szerkesztő alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Lajtha András Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a 3D nyomtatás technológiája és a hozzá tartozó nyomtatók használata egyre elterjedtebb az otthoni felhasználásban. Az elmúlt években rohamos fejlődésen mentek keresztül, és megnövekedett ezek használata az otthoni felhasználásban és több szakmai területen is, például az autógyártásban, az orvostudományban és az építészetben.

A slicer alkalmazások által készített G-code elengedhetetlen azon nyomtatásoknál, ahol nyomtatófej olvasztja meg a műanyagot és tengelyek mentén mozogva építi fel a tárgyat. Ez a gépi programozási nyelv állítja elő a 3D modellből a nyomtató által szintenként történő, 2 dimenziós fejmozgatással elért nyomtatás vezérlését. A kódot a nyomtatóra feltöltve képesek vagyunk a virtuális modellből kézzel fogható tárgyat alkotni.

Az elmúlt évben ismerkedtem meg a 3D nyomtatás felhasználásával. Az otthoni nyomtatásaim során gyakran tapasztaltam, hogy a nagyobb, komplexebb nyomtatások időigényesek, melyek megkövetelik a nyomató folyamatos megfigyelését. Nehezen megoldható a több szín, vagy több anyag együttes felhasználása egy nyomtatás során. A modellek szerkesztése is túlságosan bonyolult. Ezenfelül a modellekről kevés információ ismert nyomtatás előtt. A slicer programok által generált G-code fájlok nem tartalmazzák például a felhasznált anyagmennyiséget vagy a várható nyomtatási időt.

A saját alkalmazásom fejlesztésének legfontosabb célja tehát, hogy ezekre megoldást nyújtson. Olyan programot kell megalkotni, ami a G-code-ot szerkeszteni tudja, valamint képes kiszámolni és megjeleníteni a felhasználó számára fontos információkat.

A dolgozat első része a 3D nyomtatás és ahhoz tartozó fogalmak bemutatásával foglalkozik. Ismertetem a nyomató típusokat, részletezem a filament alapú nyomtatás mechanizmusát, és ahhoz használt anyagok típusait. Kiemelem a technológiában rejlő korlátokat, a különböző típushibákat, azok okát és elkerülésük lehetséges módjait.

A dolgozat második felében bemutatom az általam készített alkalmazást, mely képes G-code-ot beolvasni, azt elemezve kiírni a felhasználó számára fontos paramétereket. A program képes megjeleníteni a G-code alapján a modellt, illetve annak adott szintjeihez tartozó metszeteit. A program támogatja a nyomtatás megállítását és későbbi folytatását a G-code darabolásával. Az elkészült munkámat teszteltem és dokumentáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.