Generikus térfogat-vizualizációs keretrendszer implementálása grafikus hardveren

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csébfalvi Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A nagyméretű adathalmazok készítése és elemzése elengedhetetlenné vált a körülöttünk lévő világ modellezése során. Ezen adathalmazok egyik fajtája a térfogati adathalmaz, amelyben a felvétel készítésekor a felvett objektum sűrűségeloszlását rögzítjük. Ezek az adathalmazok több tudományterület számára szolgáltathatnak hasznos információt, a bennünket körülvevő világ és saját testünk viselkedésének pontosabb megértéséhez. A bemeneti adatokat sok helyről származtathatjuk, a mikroszkopikus adatoktól kezdve az orvosi térfogat-vizualizáción keresztül a makroszkopikus csillagászati adatbázisokig.

A grafikus kártyák számítási kapacitásának általános célú felhasználásával az adathalmazok feldolgozása és megjelenítése relatíve olcsó folyamattá vált. A gyors adatfeldolgozáshoz ma már nincs szükség külön erre a célra specializált drága mainframe számítógépekre. Egy asztali számítógép segítségével a kép renderelési ideje annyira lecsökkent, hogy az adathalmazokból valós időben tudunk képet alkotni.

A számítógépes vizualizáció legaktívabban kutatott szegmense az orvosi vizualizációs alkalmazások. Ezen területen fontos, hogy az eredmények nagy pontossággal, egyértelműen és a lehető leggyorsabban az orvos rendelkezésére álljanak, hiszen az eredményekre alapozva a kezelőorvosnak arról kell döntenie, mely kezelés a legmegfelelőbb a páciens számára.

A diplomamunkámban összefoglalom a háromdimenziós térfogati adatok vizualizációjához használt különféle optikai modelleket. Bemutatom a felhasznált technológiákat, amelyekkel a program működését megvalósítottam, majd leírom a program pontos működését. Az elkészült program a betöltött adathalmazt megjeleníti egy háromdimenziós térben. A megjelenített adathalmazon különböző műveleteket hajthatunk végre, amelyek az eredeti adathalmazt nem, de a megjelenített információkat az adathalmazról megváltoztathatják. Az adathalmazzal különböző felhasználói interakciók is végezhetők az egyes részek jobb vizsgálatához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.