Generikus webshop tervezése és megvalósítása reszponzív web technológiák felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A technológiai- és technikai eszközök, valamint az ezekkel megvalósítható alkalmazások folyamatos kölcsönhatása jellemző napjainkra. Egyik generálja a másik fejlődését, korszerűsítését. Ez egy véget nem érő körforgás.

Törvényszerű tehát, hogy a webes technológiáknak is rohamosan kell fejlődniük, folyamatosan követni kell a trendeket, rugalmas megjelenést, gyors és megbízható kiszolgálást, valamint az alap számítástechnikai ismeretekkel rendelkező felhasználók számára is interaktivitást kell nyújtaniuk. Ahhoz, hogy mindez lehetséges legyen a programozók rengeteg új dolgot kipróbáltak és igyekeztek a lehető legjobban egységesíteni a különféle technológiák adta lehetőségeket, hogy ne legyen szükség mindent a legnagyobb részletességgel ismerni ahhoz, hogy egy alkalmazás elkészüljön.

A feladat ösztönző, ugyanis a vállalkozásoknak is lépést kell tartaniuk a fejlődés okozta kihívásokkal. Manapság már nem képzelhető el, hogy ne legyen egy vállalkozásnak internetes felülete, ha sikeres akar lenni. A weben a jelenlét szinte kötelezővé kezd válni kereskedők, szolgáltatók részére egyaránt.

Dolgozatom célja egy olyan web alkalmazás (web áruház) elkészítése, melyet bárki könnyen kezelhet, nem kell hozzá különösebb szaktudás. A felhasználó maga állít össze egy fájlt a termékekről, feltölti az oldalra, hozzárendeli a szükséges képeket és kész. Ezzel már ki is került a terméklista a világhálóra. Nem kell hozzá fejlesztői csapat, sem programozói szaktudás, tehát költség hatékony, mégis versenyképes megjelenést biztosít.

A megvalósítás során rengeteget tanultam a később ismertetett újdonsült technológiákról, melyek kényelmesebbé és jobban kezelhetővé teszik a programot. Dolgozatomban ezeket az újdonságokat mutatom be. Elmagyarázom, hogy az alternatívaként felmerülő, esetleges választási lehetőségek közül mit és miért, választottam és alkalmaztam.

A fejlesztés során sikerül eleget tenni az előre meghatározott céloknak, napjaink korszerű webes technológiáit alkalmazva egy könnyen kezelhető, felhasználó barát web áruházat valósítottam meg. Hiszem, hogy egy ilyen alkalmazással sok kis- és magán vállalkozás forgalmát lehetne fellendíteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.