Geodéziai webalkalmazás tervezése és megvalósítása Java környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a térinformatika alkalmazásokat egyre több cég használja, ezek segítségével az addigi papíron vezetett térképeket digitális formában tárolják. A geodéziai felmérések eredményeként előálló adatbázisokat, mely tartalmazza a mért objektumok geometriáját illetve attribútumait olyan programban kell felhasználni, mely egyszerre tudja kezelni a térképes megjelenítést illetve listanézetet ahol SQL nyelv használata nélkül lehet szűrni és keresni. Fontos szempont a szűrés kényelmessé tétele, célszerű ezt az oszlopok fejlé-cében létrehozni.

Minden egyes objektumhoz adatlapot kell biztosítani, melyen állíthatók az egyes adat-bázisban is szereplő attribútumok, továbbá láthatóak az objektumról készült fotók. Az adatlapról elérhetőnek kell lenni a térképnek is, meg kell oldani, hogy a térkép ráközelít-sen az adott objektumra egy gomb lenyomásával. A térképen állíthatónak kell lenni a háttérben szereplő alaptérképnek, hiszen a felhasználóknak hasznos, ha nem csak sima, hanem például műholdas térképen is láthatják az adatbázisban szereplő objektumokat.

Az internetelérés ma már szinte mindenhol biztosított, ezért a programnak szerver olda-lon kell futnia, így a bármilyen böngészőt tartalmazó kliens el tudja érni és felhasználni. Gondoskodni kell továbbá a felhasználóbarát kezelőfelületről, a látványos és modern megjelenítésről, a különböző geometriák kinézetének testreszabhatóságáról és a webalkalmazás által felhasznált adatok biztonsága érdekében jogosultságkezelésre van szükség.

A diplomamunka során egy webalkalmazást fogok létrehozni, mely teljesíti ezeket a kö-vetelményeket, ismertetem az elméleti hátteret az egyes felhasznált komponensekhez, továbbá teljesítményteszteket végzek. Nagy hangsúlyt fogok fektetni, hogy a megoldás során a legfrissebb és az iparban a leggyakrabban használt technológiákat használjam, ezáltal a megszerzett tudás később is hasznos lesz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.