Gépi látás alapú gyártósor felügyeleti rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az utóbbi években a gyárak egyre többféle intelligens hardvert, szoftvert kezdtek el használni, hogy kielégítsék a gazdaság szükségleteit a felmerülő igényeknek megfelelően. A növekvő gyártási sebesség azonban az előállított termék minőségére is kihatással lehet, ezért fontos, hogy valósidejű, automatizált minőség ellenőrzési rendszert építsünk be a gyártási láncba.

Ilyen rendszer lehet például egy gyártósor felügyeleti rendszer, amely a gyártósoron lévő termékeket figyeli, felméri állapotukat, majd ezek alapján eldönti, hogy a megfigyelt termék megfelelő-e. Manapság a számítógépek nagy számítási kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy az azokhoz csatlakoztatott kamerák képeiről valós időben információkat tudjanak szolgáltatni. Ehhez az informatika egy aktív kutatási területét, a gépi látást használhatjuk. A nagy számítási kapacitású számítógépek mellett jó minőségű, nagy felbontású kamerákra is szükség van ahhoz, hogy a gépi látás eredményes legyen.

A diplomatervem célja, hogy egy olyan gépi látás alapú keretrendszert készítsek, ami képes ellenőrizni egy gyártósort. Jelen feladatban kétféle gyártósor lesz vizsgálva, ahol gyufát és skatulyát gyártanak. A rendszer elkészítéséhez először megismerkedem a gépi látás működésével. Ezt követően a széleskörűen használt Open Source Computer Vision könyvtárban implementált függvényekkel ismerkedem meg, és megtervezem a feladatomhoz szükséges algoritmusokat. Végül összeállítok egy teszt környezetet a kifejlesztett algoritmusok ellenőrzéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.