Gépi tanulás használata ingatlan árak modellezéséhez és predikciójához

OData támogatás
Konzulens:
Gáspár Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Jelen szakdolgozat célja az ingatlanpiac árai mögött álló folyamatok elemzése és modellezése gépi tanulás segítségével, internetes apróhirdetések vizsgálatán keresztül. Mivel budapesti lakások hirdetéseivel foglalkozom, elsősorban lokális viszonylatban vonhatóak le következtetések, de makro szinten is relevánsak lehetnek az itt bemutatott eredmények.

A feladat megoldása során három különböző algoritmuscsaládba tartozó modellt optimalizálok és tanítok be, valamint az általuk elért eredményeket hasonlítom össze. Legfőbb célom, hogy minél pontosabb predikciókat tudjanak tenni egy adott paraméterekkel rendelkező lakás piaci árára vonatkozólag. Ezen kívül a betanított modellek válaszainak és belső változóinak vizsgálatával levonom egy lakás tulajdonságai közötti összefüggéseket, és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják az árat.

Először az adatok gyűjtését mutatom be, majd rátérek ezek feldolgozására, ahol kihasználva a tárgyterület jellegzetességeit, számított attribútumokkal segítem a pontos predikciók létrejöttét. Ezután részletesebben bemutatom a három használt modelltípust, és alátámasztom relevanciájukat jelen feladat megoldásában. Végül ismertetem a futtatás körülményeit, megvizsgálom a modellek által betanult összefüggéseket, majd bemutatom az elért eredményeket.

A legpontosabb általam betanított modell akár üzleti szempontból is releváns, használható hibahatáron belül működik, ezáltal előnyt jelenthet használójának. A pontosan előrejelezhető ingatlanárak növelik a piac hatékonyságát, mivel a kereslet és a kínálat árai között csökken a különbség. Jelentősen lerövidülhet az értékesítéshez szükséges idő, ha a hirdetők meg tudják határozni az eladni kívánt ingatlan reális értékét. A másik oldalról tekintve, amennyiben a vevők ismerik egy adott paraméterekkel rendelkedő ingatlan valós árát, az segít elkerülni a túlárazott, és megtalálni a kedvező ár-érték arányú otthonokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.