Gépi tanulási módszerek fejlesztése SAP Cloud Platform Mobile Services moduljához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A gépi tanulás és annak angol nyelvű megfelelője, a Machine Learning sokat hallott foglom manapság. A népszerűsége nem alaptalan, hiszen e szakterületből több iparág megreformálása eredeztethető. El kell fogadnunk, hogy manapság a gépi tanulás az új irányvonal. Számos termék és szolgáltatás igyekszik eleget tenni ennek az új trendnek, habár a technológia alkalmazása korántsem ilyen egyértelmű és egyszerű. A gépi tanulás integrációs folyamatának egyszerűsítése és gyorsítása érdekében gyakran használnak fel, komplett megoldásokat nyújtó szolgáltatásokat is.

Diplomamunkám keretében az SAP egyik felhő alapú szolgáltatásán keresztül mutatom be a gépi tanulás integrálásának folyamatát. A kutatásaim során feltérképeztem az SAP Cloud Platform Mobile Services funkcióit. Ezen belül részletesebben bemutatom azokat a funkciókat, melyeket a már létező alkalmazások használata során – azaz üzemeltetési céllal – vesznek igénybe. Bemutatom a nagyvállalati Machine Learning megoldások alkalmazásának menetét, valamint a megoldás bevezetésének feltételeit.

A feladat elvégzése során egy iparági szabvánnyá vált módszertan mentén haladtam, mely CRISP-DM névre hallgat. Kezdetben az üzleti folyamat megismerése összpontosítottam, amelyben a gépi tanulási megoldás alkalmazásra kerül. Ezt követően az adatok megértésének, tisztításának a folyamatát mutatom be, majd a modellezés folyamatát, módszertanát és az eredmények kiértékelését.

Végül az elkészült modell vállalati bevezetéséről, illetve alkalmazásáról lesz szó. Ennek keretében bemutatom azt is, hogy milyen integrációs lehetőségeink vannak külső – Machine Learning technikákat alkalmazó – szolgáltatással, mely SAP Leonardo Machine Learning service névre hallgat, illetve mik a projekt továbbfejlesztési lehetőségei.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.