Gépi tanulási szerver szolgáltatás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A gépi tanulás népszerű informatikai terület, mely egy modern ipari környezet kialakításában is megkerülhetetlen. Segítségével sokféle feladatot emberfeletti gyorsasággal és pontossággal oldhatunk meg, ráadásul a ma rendelkezésre álló könyvtárakkal ezek az eredmények már egy pár soros programmal elérhetőek. Sok helyen azonban ezen megoldások elterjedését hátráltatja, hogy bár a programot könnyen meg lehet írni, az jellemzően valamilyen szkriptnyelven (főleg Python) készül el, és nehezen integrálható a már meglévő üzleti alkalmazásba.

Az integrálhatóságot nagyban segítené, hogyha a gépi tanulási algoritmus egy szerveren lenne elérhető, és egy jól definiált API-n (Application Programming Interface) keresztül lehetne a tanítást vagy a jóslást igénybe venni. Dolgozatom célja, hogy több példán keresztül vizsgálva bemutassa, hogyan alakíthatunk ki egy ilyen API-t, és milyen lépések vezethetnek el a probléma azonosításától nemcsak a gépi tanulási megoldás létrehozásáig, hanem annak integrálásáig és kliens oldali felhasználásáig.

Az általam létrehozott szerverek három különböző területen mutatják be a gépi tanulási algoritmusok alkalmazását, az elosztott architektúra előnyeivel és hátrányaival a problémák megoldásában. A kialakított munkamenet és a bemutatott eszközök segítenek egy saját megoldás megtervezésében és annak integrációjában. A módszerek pedig nem csupán az adott feladat elkészítésén, hanem bármilyen gépi tanulási probléma megoldásánál és alkalmazásánál segítséget nyújthatnak a fejlesztési folyamatában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.