Gépjármű adatok elérése és vizsgálata OBD és CAN interfészeken keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A ma használatos okoseszközök és az azokhoz tartozó szolgáltatások száma egyre nő. Az egyik fejlődő terület az úgynevezett okosautókhoz kapcsolódó megoldások. Ezzel a témával foglalkozik a VehicleICT – ICT in Road Vehicles projekt is.

A VehicleICT keretrendszer kliens oldali komponense Android alkalmazás formájában valósul meg (Board_Computer), ami adatokat fogad egy külső eszköztől Bluetooth-on keresztül. A kommunikáció CAN és OBD interfészeken keresztül történhet. Az alkalmazás tesztelése során szükség van szimulátor használatára, amely előre beállított értékeket sugároz magából CAN protokollon keresztül. Az OBD interfészen történő kommunikáció tesztelésére ugyanakkor nincs lehetőség, csak éles környezetben.

Ezen szakdolgozatban megismerkedtem az OBD-II alapú rendszerekkel, bemutatom a tulajdonságaikat, értelmezem az ott használatos üzenetküldési és fogadási protokollt. Egy Android alkalmazás formájában elkészítettem egy OBD-II alapú, járműadatokat továbbító szimulátort. A szimulátor a felhasználó által beállított értékeket továbbítja a Board_Computer alkalmazásnak. A kapott értékeket az úgy kezeli, mintha egy járműtől érkeztek volna, így azokat ugyan úgy a felhasználóhoz rendeli és elemzéseket, összehasonlításokat lehet majd készíteni belőlük. Mindezt a Board_Computer alkalmazás módosítása nélkül kellett elérni, hiszen az már egy működő rendszer része. Így annak működésének teljes megértése épp annyira fontos feladat volt, mint maga az ahhoz illeszkedő „adó oldal” kialakítása.

A fejlesztés JAVA programozási nyelven történt Android Studio-t felhasználva. Az alkalmazás teszteléséhez 2 darab Samsung Galaxy Nexus típusú okostelefon állt rendelkezésemre, 4.5-ös Android verzióval.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.