Gépjármű flottakövető rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A XXI. század városaiban a korábbiakhoz képest jelentősen változtak az élet és a munkakörülmények. A lakosság nagy része a külvárosokba költözött, miközben a cégek a belvárosban tartanak fenn hatalmas irodákat, vagy a városon kívül ipartelepeket. Persze ez nem általános, de megállapíthatjuk, hogy rengeteg embernek kell a munkahelyre való bejutáshoz valamilyen közlekedési eszközt használni. Sok cég éppen ezért a juttatások mellé cégautót, és a fenntartásához szükséges pénzösszeget is biztosít a munkavállalóknak. Ez viszont nincs ingyen a munkáltatók számára, ezért különböző feltételeket szabnak, hogy az autót nem lehet magáncélra használni, vagy csak az erre felhatalmazott személy vezetheti. Ahhoz viszont, hogy ezt ellenőrizni lehessen, egy olyan rendszerre van szükség, amivel az autót és a sofőrjét folyamatosan nyomon lehet követni és vizsgálni lehet, hogy a cég által lefektetett szabályokat nem szegte e meg a munkavállaló.

A diplomamunkám célja egy ilyen rendszer kifejlesztése, melyben a korszerű GPS és mobil technológiával az autó és sofőr adatai folyamatosan eltárolásra kerülnek. A munkaadó pedig egy erre a célra fejlesztett felületen vizsgálni tudja a szabályok betartását, és különböző statisztikai elemzéseket készíthet az autók használatáról. Ezen felül még a célom egy olyan mobilalkalmazás készítése, melyben a munkavállaló is ellenőrizheti a tényleges gépjármű használatot.

A munkám során legelőször definiálom a megoldandó feladatot és összevetem már meglévő, hasonló rendszerekkel. Ez után lefektetem az alapvető követelményeket és megvizsgálom, hogy milyen technológiai ismeretek szükségesek a feladat megvalósításához. Ezt követően megtervezek és el is készítek egy ilyen rendszert, és a dolgozatban dokumentálom a legfontosabb részleteket. Végezetül pedig tesztelem az általam elkészített eszközt szimulációs és éles környezetben egyaránt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.