Gépjármű orientációjának meghatározása fekete doboz funkcióhoz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Dolgozatomban a közúti balesetek kielemzését és a vitás helyzetek eldöntését elősegítő autós fekete doboz funkció elemével, az orientáció meghatározásának lehetőségeivel foglalkoztam szög- és gyorsulásmérő szenzorok jeleire alapozva.

A dolgozat egy rövid áttekintéssel kezdődik, amely a jelenleg használt autós fekete doboz rendszereket és az Inertial Measurement Unit-ot általában alkotó szenzorokat mutatja be.

Ezt követi az elméleti háttér, amely magában foglalja az orientáció leírására szolgáló matematikai modellek áttekintését és általában használt szenzorfúziós eljárások, vagyis a komplementer, Kálmán és Madgwick szűrők leírását és értelmezését szög- és gyorsulásmérő szenzorok jeleire alapozva.

Ezt követően bemutatom az Xtalin Kft. által biztosított univerzális ipari elektronikájának a feladat szempontjából lényeges komponenseit, majd pedig a megvalósított rendszer működését és annak szoftveres megvalósítását.

Következő nagy egység a dolgozat törzse, amelyben az implementált algoritmusok értékelése és összehasonlítása céljából készített mérések és azok kiértékelésének eredményei találhatóak valós és ideális környezetben. Továbbá bemutatok egy megjelenítést szolgáló demó alkalmazást, amely az eszköz orientációját annak változásával párhuzamosan képes követni.

Majd végezetül az elvégzett munka értékelése, az elért eredmények közlése és a továbbfejlesztési lehetőségek, javaslatok olvashatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.