Gépjárműajtóban lévő villamos berendezések korszerű vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Naszály Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A munkám célja egy olyan gépjárműajtó vezérlési rendszer megtervezése és elkészítése volt, amin keresztül demonstrálni lehet a modern busz rendszerű vezérlés előnyeit a korábbi megoldásokhoz képest.

A feladatom során egy első generációs Ford Focus vezető oldali első ajtajának vezérlését alakítottam át a modern autóipari gyakorlatnak megfelelően. A felhasznált ajtóban elektromos ablak, elektromos tükör, ezekhez tartozó kapcsolók és központi zár található.

Eredetileg az összes egység vezérlése illetve állapotának kiolvasása dedikált vezetékeken keresztül történt, amelyhez egy jelentős kábelkötegre volt szükség. Ehelyett az újabb autóipari megoldásoknak megfelelően az ajtón belül egy LIN hálózatot alakítottam ki, amely egy CAN-LIN gateway-en keresztül tud csatlakozni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének autóipari laboratóriumában kialakított CAN hálózatra.

Először mérésekkel és a Ford Motor Company Technical Information System nevű szoftverének segítségével feltérképeztem az összes rendelkezésre álló villamos egység működését, majd az Altium Designer program használatával megterveztem és utána legyártattam a vezérlésükhöz és a kommunikációhoz szükséges hardver egységeket. Végül az összes egységre megírtam C programnyelven a működtető szoftvert.

Tehát az általam összeállított és letesztelt gépjárműajtó vezérlő rendszer a modern autóipari elvárásoknak megfelelően működtethető bármilyen CAN buszra csatlakoztatva, vagy az ajtón található kapcsolók segítségével önállóan is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.