Gépjárműflotta kezelő alkalmazás fejlesztése Software AG környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatom célja egy olyan flottakezelő alkalmazás tervezése és megvalósítása, melyet nagyvállalati környezetben többféle platformon használhatnak a cégek. A programot webes és mobil felületre is fejlesztem, így a modern világ lehetőségeivel élve, bármilyen eszközről intézhető az adatok adminisztrálása. Ezek az applikációk a cég vállalatirányítási rendszerének szerves részét képezhetik.

A dolgozatom alapjául szolgáló kutató- és fejlesztőmunkát az itelligence Hungary Kft-nél végeztem, ahol jelenleg ilyen flottakezelő rendszer hiányában én valósítom meg a szükséges mobil- és webalkalmazást a feladat végrehajtására. Feladatom a jelenlegi megoldáson javítva egy felhasználóbarát és könnyen kezelhető felület megalkotása volt, mely mögött megbízható back-endet és pontos adatbázist kellett létrehoznom.

Szakdolgozatomban áttekintem a jelenleg megtalálható flottakezelő rendszerek adta lehetőségeket. Bemutatom a webMethods Designer webes és mobil fejlesztésre alkalmas komponenseit és a webes fejlesztést összevetem más fejlesztői eszközben történő alkalmazásfejlesztéssel. Az alkalmazás front end oldali fejlesztésénél HTML5, CSS, JavaScript és jQuery technológiákat használtam. A back end fejlesztését pedig a webMethods fejlesztői környezetben végeztem.

Az alkalmazás tesztelésére unit, funkcionális és integrációs teszteket végzek, melyekkel a helyes működést ellenőrzöm. Az elkészült alkalmazást felhasználói tesztnek vetem alá - ezzel is mérve a felhasználói elégedettséget a programmal kapcsolatban. Végezetül pedig kitekintést teszek az alkalmazás jövőjével kapcsolatban: továbbfejlesztési lehetőségeket tárgyalok, melyekkel még teljesebbé tehető a program.

Az elkészült alkalmazás képes járművek adatainak kezelésére (felvétel, módosítás, törlés). Az egyes járművekhez havi kilométerállás rögzíthető a felületen. Az alkalmazáshoz tartozó monitoring felületen valós időben frissülő lekérdezések, kimutatások láthatók az adatbázisban megtalálható autókról. A kétszintű jogosultságkezelés lehetővé teszi az felhasználók elkülönült kezelését, azok jogköreit tisztán körülhatárolja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.