Gerdien kondenzátoros ionspekrométer tápegysége

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) 2012. évi REXUS/BEXUS diákprogramjának keretében Egyetemünk három hallgatói csoportja is tervez berendezéseket. Ezek közül az egyik, a GEKKO team, az ionoszférát vizsgáló vertikális rakéta fedélzetére tervez ionspektrométert. A kísérlet célja az atmoszféra ion összetételének vizsgálata különböző magasságokban. A berendezésünk a REXUS 13 / 14 vertikális rakéták egy modulját fogja elfoglalni. A méréseket Gerdien kondenzátorok felhasználásával fogjuk elvégezni, melyeket a modul külsejére fogunk erősíteni. A modulban a méréseket elvégző érzékeny analóg elektronikán kívül a mérést vezérlő, valamint az eredményeket eltároló és a telemetria modul felé továbbító fedélzeti adatgyűjtő elektronika is helyet foglal. A tudományos programon kívül az egyik alapvető cél az európai egyetemi hallgatók űrkutatással kapcsolatos ismereteinek bővítése. A hallgatói csoporton belül a feladatom, mely egyben a diplomaterv témája is, az egység energiaellátását végző több kimenetű, kis zajú tápegység kifejlesztése.

A dolgozat röviden összefoglalja az egység felépítését, a rakéta fedélzeti elhelyezés szempontjait, a mérési célok kitűzésének hátterét és a várt mérési eredményekre vonatkozó megfontolásokat. Ismerteti továbbá a tápegységgel szemben támasztott legfontosabb követelményeket, melyek közül alapvető a kis zaj, mert nagy érzékenységű analóg műszereket kell energiával ellátnia. Fontos szempont továbbá a jó hatásfok is, mert a rakéta fedélzetén csak korlátozott mennyiségű villamos energia áll rendelkezésre. A megszerkesztett tápegységnek ezen kívül el kell viselni az előforduló extrém hőmérsékleteket, és a fellövés okozta mechanikai igénybevételt is.

Bemutatásra kerülnek az áramköri tervezés és méretezés lépései, az alkatrész választás szempontjai. A tervezésen kívül diplomamunkám része a modelláramkör próbapanelen történő összeszerelése, élesztése, teszteléséhez szükséges környezet kialakítása, a kvalifikációs mérés sorozat elvégzése és dokumentálása. Dolgozatomat a fejlesztési tapasztalatok összefoglalásával és a továbblépési lehetőségek áttekintésével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.