Gerinchálózati architektúra elemeinek redundáns hálózati elérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dolgozat célja egy új, IP gerinchálózatot menedzselő hálózat vizsgálata, amely tartalék elérésként szolgál meghibásodás esetén. A hálózat hivatalos megnevezése Out of Band (OoB), azaz normál hálózaton kívüli eszközhozzáférést biztosító hálózat.

A dolgozat elején bemutatásra kerülnek a menedzselő hálózat elődei, illetve az újítás szükségessége. Kitérek mind a gerinchálózat, mind a menedzselő hálózat eszközeinek bemutatására, valamint az eszközök kiválasztásának okaira az OoB hálózatban.

Irodalomkutatást végeztem a hálózatban használt protokollokról, továbbá tanulmányoztam a jelenlegi kiépítést a hálózat bővítésének céljából.

A gerinchálózat és a menedzselő hálózat megfelelő együttműködésének érdekében konfigurációs fájlokat készítettem, melyek felhasználásra kerültek.

Az OoB hálózat felügyelhetőségének, mérhetőségének céljából több koncepciót számba vettem, majd vizsgálataim alapján a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldást meg is valósítottam.

Dolgozatom a rendszer minősítésével, az elvégzett munka összefoglalásával, illetve a jövőbeni tervek bemutatásával zárul.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.