Gestatios diabeteses terhességből származó placenták biokémiai vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kukor Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A gestatios diabetes mellitus (GDM) és a preeclampsia (PE) a terhesség alatt kialakuló kórképek. A gestatios diabetes késői szövődménye a diabetes mellitus, hypertonia és kardiovaszkuláris betegségek. A preeclampsiának vezető szerepe van az anyai és magzati szövődmények és halálokok tekintetében. Mindkét betegségre jellemző az inzulinrezisztencia. A közelmúltban vált ismertté, hogy a humán köldökzsinór véna arginin felvételét az inzulin serkenti. Az arginin fehérjealkotó szerepén túl a vérnyomást csökkentő, a vérellátást segítő NO; valamint a sejtosztódásban és növekedésben nélkülözhetetlen poliaminoknak is előanyaga. Az elégtelen arginin ellátottság hozzájárulhat a GDM és PE pathomechanizmusához, ezért is fontos a placenta arginin transzportjának tanulmányozása. Az AMP aktiválta kináz (AMPK) serkenti a sejtek arginin transzportját, valamint csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Munkánk során egészséges és pathológiás placenták arginin transzportját tanulmányoztuk, valamint megvizsgáltuk, hogy változik-e a placenták AMPK aktivitása?

Kutatásunk során részfeladatom az arginin transzport vizsgálata volt.

Az inzulin hatását a placenta szövet inzulinnal történő előinkubálásával modelleztük. Az arginin transzportot light scattering és rapid filtrációs technikákkal mértük placenta mikroszóma és kaveola felhasználásával. Az AMPK aktivitást placenta homogenizátumon, western blottal vizsgáltuk.

Mérési eredményeink szerint a placenta arginin transzportjának vizsgálatához a rapid filtrációs módszer alkalmas. 60 perces inzulin kezelés nem változtatja meg szignifikánsan a placenta arginin transzportjának sebességét. Az egészséges mintákhoz képest gestatios diabeteses és preeclampsiás placentáknál csökkent mértékű arginintranszport (14 %) figyelhető meg. Eredményeink szerint terhességi diabeteses és preeclampsiás terhességekben a pacenták elégtelen AMPK aktivitása figyelhető meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.