Gesztus alapú rajzolás Samsung Smart TV platformon

OData támogatás
Konzulens:
Bartalis István Mátyás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A félév során egy Samsung Smart TV platformra írt rajzalkalmazást készítettem. Az alkalmazás kihasználja a platform által nyújtott gesztusvezérlési lehetőségeket, ezzel kínál többféle lehetőséget a rajzok elkészítéséhez. A gesztusvezérlés kiterjed egykezes és kétkezes mozdulatok felismerésére. Az alkalmazás fejlesztése webes szabványokra épül úgy, mint HTML5, CSS3 és JavaScript. Ehhez a platform biztosít egy keretrendszert, és különböző beépülő modulokat. Korábbi tapasztalatokra alapozva azonban saját keretrendszert fejlesztettem, mellyel könnyebben és nagyobb absztrakcióval készíthettem el az alkalmazást, melyre az előzetes tervek alapján szükség is volt.

Az alkalmazásban a rajzoláshoz bármilyen színt választhatunk, és többféle eszköz is áll rendelkezésre. Használhatunk ceruzát, ecsetet, valamilyen színnel történő kitöltést, valamint alakzatokat is szúrhatunk be. Az eszközök használatához lehetőségünk van kétkezes mozdulatokat is tenni, melyekkel állíthatjuk az eszközök tulajdonságait, vagy módosíthatjuk a viselkedésüket. Lehetőség van a rajz események visszavonására, melyet szintén kétkezes mozdulattal tehetünk meg. A rajzokat több rétegen készíthetjük el, melyek részben átlátszóak is lehetnek, így bonyolultabb képek is készíthetőek.

Fontos képessége az alkalmazásnak, hogy a képeket elmenthetjük, illetve visszatölthetjük későbbi szerkesztés céljából. Mentéskor minden egyes réteg, és a rétegek adatai eltárolásra kerülnek, melyek megnyitáskor visszatöltődnek. Az alkalmazás egy szerverrel kommunikál, az elmentett képek a szerveren tárolódnak, melyeknek a mentését és betöltését a szerver oldali alkalmazás kezeli, mely PHP nyelven készült el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.